MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Tanulmány a tiszta közéletről

2008. január 15., kedd

A Transparency International Magyarország kiadta a Nemzeti Integritási Rendszer közigazgatás központú Országtanulmányát. A tanulmány fő célja feltérképezni a magyar közszféra korrupciós kockázatait, elemezni a korrupció okait és mértékét, valamint a korrupcióellenes törekvések hatékonyságát. Magyarországon az egyik legkorruptabb területként érzékelt az egészségügy.

hirdetés

A TI Országtanulmánya külföldi követségek és kereskedelmi kamarák (Amerikai Kereskedelmi Kamara, Osztrák Nagykövetség, Brit Kereskedelmi Kamara, Brit Nagykövetség, Holland Nagykövetség, Magyarországi Japánok Szervezete, Kanadai Kereskedelmi Kamara Német Együttműködési Minisztérium, Német-magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara), valamint a TI berlini központjának segítségével valósult meg. A módszertan a TI nemzetközi tapasztalatokon lapuló átfogó kérdőívén alapul.


Nem kockázatos ma Magyarországon a korrupció


Az EU CR politikájának fő alappillére a korrupció-ellenesség. Magyarország is tagja nemzetközi korrupcióellenes egyezményeknek, s részt vesz nemzetközi intézmények munkájában, azonban a nemzetközi monitoring testületek gyakran tárnak fel kisebb ellentmondásokat az egyezményekre épülő kötelezettségek és a belső jogalkotás között.Milyen okai vannak a korrupciónak Magyarországon? Nézzük sorra! Az erőforrások szűkössége, ill. rossz elosztása, valamint a túlbürokratizált jogi és közigazgatási rendszer, s mindezeket felerősítették a gazdasági, társadalmi, politikai változások. Ráadásul összefonódtak a gazdasági és politikai érdekek. Ezek aláásták az általánosan elfogadott viselkedési normákat, erkölcsöket és erősítették a korrupciós tendenciákat. A TI minden olyan területet vizsgál, amelyet egy adott országban korruptnak tartanak. Magyarországon az egyik legkorruptabb terület az egészségügy.


Mi jellemzi Magyarországot?


A kormányzattól és politikai pártoktól független szervezetek (Állami Számvevőszék, javasolt Költségvetési Hivatal) belső ellenőrzési mechanizmusai fejlesztésre szorulnak. Az egyik legkényesebb téma a politikai pártok működésének pénzügyi finanszírozása. Nyílt titok, hogy az ÁSZ csak a politikai pártok által benyújtott számlákat vizsgálja. Az ÁSZ integritása és hatékonysága javítható lenne többek között az összeférhetetlenségre vonatkozó hibás rendeletek módosításával. A kormányzati szervezeteket arra kellene ösztönözni, hogy fogadják el az ÁSZ ajánlásait.


A választási bizottság összetételére vonatkozó legutóbbi szabályozás lehetőséget nyithat arra, hogy egyes politikai pártok titokban befolyásolják a bizottság munkáját. 1997-ben az igazságszolgáltatási rendszer függetlenné vált a kormányzattól és az országgyűlési többségtől, azonban költségvetésének megnyirbálásával még mindig nyomást lehet rá gyakorolni. Közbeszerzések esetén a pontatlan jogi meghatározások és a szigorú formális követelmények helytelen használata is korrupciót eredményezhet.


A média helyzetét az erős külföldi tulajdon, a politikai sajtó talajvesztése, a bulvárlapok példányszámának növekedése, a kereskedelmi rádiók és tévék térnyerése, a gyenge közmédia, a nagyon alacsony piaci részesedés, és a mélyen megosztott újságírói társadalom jellemzi. A szabad és felelős újságírói munka jogi alapjai léteznek, ugyanakkor a jogszabályokban foglaltak megvalósítása nem megfelelő. Politikai csatározások árasztják el a médiát.


A legutóbbi jogszabályi módosítások jelentősen javítottak a civil szféra helyzetén, különös tekintettel a közérdekű információk hozzáférhetőségére. Továbbra is problémát jelent az állami forrásoktól való függés. A széttöredezett helyi önkormányzati rendszert nagy pénzügyi terhek terhelik, ugyanakkor az összeférhetetlenség gyenge szabályozása itt is érzékelhető.


A TI következő munkafázisában az üzleti szférát érintő korrupciós kockázatokkal foglalkozik majd. Ez a tanulmány 2008 áprilisában jelenik meg. A TI standardek a könyvtár rovatban olvashatóak!

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés