MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Kis cég - kis csr, nagy cég - nagy csr

2008. január 19., szombat

A nyereségérdekelt vállalkozások működésének elemzése során a vállalatok társadalmi felelősségének (CSR) problémái lényegében az 1990-es évektől kezdődően a tudományos és gyakorlati vezetés érdeklődésének középpontjába kerültek. A tapasztalat az, hogy a felelős vállalati magatartással foglalkozó tevékenység, kutatások és szakirodalom elsődlegesen a nagyvállalatok működésére fókuszáltak.

hirdetés

A szakmai konferenciák vállalati megszólalói és példái is elsődlegesen a nagyvállalkozások köréből kerülnek ki. Az üzleti világban megszokott, pénzalapú értékelések szerint is a felelős vállalati magatartásra fordított erőforrások illetve mérhető hatások alapvetően a nagyvállalatok körében értékelhetők, azonosíthatók.

A kis- és középvállalkozásokra (KKV, angol rövidítésben SME) irányuló figyelem, programok maguk is csak korlátozottan foglalkoznak e vállalatcsoport felelős viselkedésének problémáival. A KKV-ra irányuló figyelem a működés más, mondhatni alapvető problémáira összpontosít, mint fenntarthatóság, jövedelmezőség, növekedés, működésszervezés, stb. Feltételezésünk azonban az, hogy a KKV csoport tagjai is érintettek a felelős magatartás megvalósításában, de ezek megjelenési formája eltér a nagyvállalatoknál tapasztalhatóaktól. Nem csupán a méretkülönbségekről van szó. Nem az a probléma, hogy kevesebbet, kisebb összegeket, kisebb hatásokat érnek el, bár ez is helytálló.

A KKV csoport tagjainak felelős társadalmi szerepvállalását más módon indokolt megközelíteni és értelmezni, mint a nagyvállalatoknál kialakult és elfogadott elemzések. Példának említjük, hogy a GRI beszámolók, az AA 1000 vagy az SA 8000 típusú minősítések alapvetően a nagyvállalatokra kerültek kidolgozásra (bár éppenséggel kis szervezetekre is értelmezhetők). A kis és középvállalkozások problémáival foglalkozó hivatalos források, mint pl. a Kisvállalkozások Európai Chartája ((2000), az EU lisszaboni programjának végrehajtása - Modern KKV politika a növekedésért és a foglalkoztatásért (2005) vagy a Magyar Köztársaság Kormányának kis és középvállalkozási fejlesztési koncepciója (2007) a felelős magatartással csak érintőlegesen és közvetve foglalkoznak.

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdasági Tanszéke (Intézete) évek óta kutatásokat végez a Versenyben a Világgal kutatási programok keretén belül. A prof. Angyal Ádám által vezetett mostani részkutatás, a vállalatok társadalmi felelősségének gyakorlására irányul. A felmérés célja, hogy tájékozódjanak a kis és középvállalkozásokban fellelhető, társadalmilag felelős magatartás természetéről. A kis és középvállalatok társadalmilag felelős magatartása kiértékeléséhez - a nagyvállalatokhoz viszonyítva - egyszerűsített vizsgálati módszert használ a tanszék. Vajon milyen tevékenységet folytatnak a kis- és középvállalatok a felelős vállalati magatartás területén? A Kutatás partnere: a CSR Hungary További info: prof. Angyal Ádám, adam.angyal@uni-corvinus.hu

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés